|
|
|
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg borjúhús, 1 dl olívaolaj, 2 db citrom, só, bors. A mártáshoz: 2 dl húslé, 2 dl tejszín, só, bors, 1 kávéskanál apróra vágott citromfű, 1 citrom kicsavart leve és reszelt héja, 2 evőkanál méz, 1 kávéskanál durvára tört rózsabors. A sűrítéshez: 1 evőkanál étkezési, keményítő 3 dkg vajjal kikeverve.
Elkészítése: A citromot vékony ka... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
0,5 kg csontos csirkemell, 20 dkg sárgarépa, 15 dkg petrezselyemgyökér, 5 dkg vöröshagyma, 5 dkg zellergumó, 1 gerezd fokhagyma, 1 púpozott evőkanál liszt, 4 dkg margarin, 1 dl tejszín, 2 db tojássárgája, 1 citrom leve, 1 csokor petrezselyem, őrölt bors, csipetnyi tengeri só.
Elkészítése:
Megtisztítjuk és hasábra vágjuk a zöldségeket, és... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (8 palacsintához):
100 g finomliszt, 2 tojás, egy csipet só, 2,5 dl tej, 1 ek. olaj, 1 ek. rum, 4 citromfű-/mentabóbita. A mártáshoz és a töltelékhez: 50 dkg eper, 10 + 5 dkg cukor, 1 citrom, 1 ek. étkezési keményítő, 1 tasak vaníliás pudingpor, 4 dl tej, 0,5 dl rum.
1. A palacsintákhoz simára keverjük a lisztet a tojásokkal, a sóval és a tejjel, lefedjük, 30 ... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók (4 személyre):
100 g csiperkegomba, egy csokor újhagyma, egy csokor kapor, 200 g paradicsom, 400 g pulykamell, 2 ek. olaj, só, bors, 2 dl tyúkhúsleves (kockából), 2 ek. étkezési keményítő, 400 g makaróni (csőtészta), 2 ek. olívaolaj, 4-12 olívabogyó.
1. A zöldségeket megtisztítjuk. A gombát vékony szeletekre, a hagymát karikákra, a kaprot (néhány szél ki... |
|
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 2,5 dl tej, 4 dkg élesztő, 7 dkg cukor, 1 tojás, csipetnyi só, kevéske reszelt citromhéj, 1 csomag vaníliás cukor.
Elkészítése:
Az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk, majd a lisztbe öntjük. A cukrot, a citromhéjat, a tojást, a sót és a vaníliás cukrot is a liszthez adjuk, és az egészet jól összedolgozzuk. Legalább egy ó... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Egy literes cserép vagy porczellán fazékba tegyünk forrni vizet.
Minden személyre fél almát tisztitsunk meg a héjától és vagdaljuk fél kockákba, a forró vizbe együtt az almával tegyünk kevés sót, cukrot és zöld petrezselyem-levelet egy fél kávéskanálnyit apróra vágva.
Ha az alma puhára megfőtt, készitsünk bele habarást: minden személyre szá... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
1 tojássárgája,
15 dkg zsír,
10 dkg porcukor,
reszelt citromhéj,
40 dkg liszt,
1/2 csomag sütőpor,
kevés tej,
kakaópor,
baracklekvár.
A tojássárgáját a zsírral, a porcukorral és a citromhéjjal habosra kavarjuk. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, és annyi tejet, hogy jól gyúrható l... |
|
|
|
|
|
|
|
...
30 deka liszttel elkevert
1/2 csomag sütőport
20 deka vajjal vagy 15 deka zsírral késsel jól összedolgozzuk, azután
5 tojás sárgájával gyúrjuk.
A tésztából kis, dió nagyságú gömböket formálunk, melyeket vékonyra nyújtva, a következő töltelékkel közepén egy ujjnyi szélesen vastagon megkenünk.
Töltelék:
5 tojás habját,
20 de... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
1 evőkanál zsír,
2 egész tojás,
40 dkg cukor,
40 dkg reszelt alma,
10 dkg darált dió,
1 csomag sütőpor,
1 csomag vaníliás cukor,
40 dkg liszt.
A zsírt a tojásokkal és a cukorral habosra keverjük. Ezután hozzákeverjük az almát, a diót, a vaníliás cukrot és a sütőporral elkevert lisztet. Zsírozott, li... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
35 dkg liszt,
15 dkg zsír,
10 dkg cukor,
3 tojás,
1 csomag sütőpor,
1 csomag vaníliás cukor,
citrom reszelt héja és leve,
tej,
kakaópor,
meggy,
20 dkg porcukor,
16 dkg darált dió.
A sütőporral elkevert lisztet a zsírral elmorzsoljuk, majd cukrot, 3 tojássárgáját, vaníliás cuk... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
2 tojássárgája,
18 dkg margarin,
12 dkg porcukor,
1/2 citrom leve és reszelt héja,
1/2 csomag sütőpor,
40 dkg liszt,
kevés tejföl,
lekvár,
10 dkg darált dió.
A tojássárgáját a margarinnal és a porcukorral habosra kavarjuk. Hozzáadjuk a citrom levét és a héját, majd a sütőporral elkevert lisztet, ese... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Hozzávalók:
1 pohár natúr joghurt, ugyanezzel a pohárral mérve 1 adag cukor, 2 pohár liszt, 3/4 pohár étolaj, 1/2 csomag sütőpor, 3 tojás, vegyes gyümölcs.
A joghurtot a cukorral, a tojással simára keverjük, hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, és az olajat. Tepsibe öntjük, és gazdagon megszórjuk gyümölcsökkel (almával, meggyel, cseresznyével, szi... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
10 nagyobb burgonya, fél liter aludttej, 14-16 evőkanál liszt, zsír, 5-6 evőkanál tejföl, só
Elkészítése:
A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, és tormareszelőn lereszeljük. A lereszelt burgonyát leszűrjük. A reszeléket aludttejben gyorsan elkeverjük, hogy ne barnuljon meg. Hozzáadjuk a lisztet, a sót, és jól összekeverjük. Erősen kizsíroz... |
|
|
|
|
|
|
|
Makaróni, csőben sütve
Hozzávalók: 30 deka csőtészta, 4 deci gratinmártás, 1 deci tejföl, 8 deka reszelt sajt, 5 deka vaj, só.
A nyers makarónit eltördeljük, hogy ne legyen túl hosszú. Gyengén sózott, bő, forrásban levő vízbe tesz-szük és megfőzzük, ügyelve, hogy ne ázzék el, ne legyen túl puha. Leszűrjük, hideg vízzel jól leöblítjük, és kevés olvasztott vajjal vagy... |
|
|
|
|
|
|
|
Tojáslepény sonkával
Hozzávalók: 8 tojás, 6 deka vaj, 8 deka sonka vagy egyéb füstölt hús, 1 deci tej.
Serpenyőben felhevítjük a zsírt és megpirítjuk benne a finomra vágott sonkát.
Ügyeljünk, hogy csak félig pirítsuk meg a sonkát. Ezután hozzáadjuk a tejszínnel vagy tejjel elkevert tojást, gyengén megsózzuk, és készre sütjük.
Elkészíthetjük úgy is, hogy a ... |
|
|
|
|
|
|
|
Ponty- vagy harcsapaprikás
Hozzávalók: 4 darab 20 dekás halszelet, 6 deka zsír, 5 deka reszelt vöröshagyma, egy kevés pirospaprika, másfél deci tejföl, só, 2 deka liszt, evőkanálnyi lecsó.
A zsíron megpirított vöröshagymába paprikát teszünk és elkeverjük, majd hozzáadjuk a halszeleteket, kellően megsózzuk s a hagymás, paprikás zsíron megpörköljük - keverni nem szaba... |
|
|
|
|
|
|
|
Csikóstokány
Hozzávalók: 60--80 deka sertéslapocka, 15--20 deka vöröshagyma, 1 kiskanálnyi pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma, só, 4-5 zöldpaprika, 6 deka zsír, 2 deci tejföl, finomra vágott zöldpetrezselyem, 3 deka liszt, 4 deka füstölt szalonna.
A vöröshagymát zsíron megpirítjuk, elkeverjük benne a pirospaprikát, és beletesszük a kisujjnyi hosszú-ságúra, ceruza-vast... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
25 dkg tehéntúró, 20 dkg aszalt szilva, porcukor, 2 dl tejszín, 0,5 dl szilvapálinka, 1 csomag vaníliás cukor, 1 kiskanálnyi zselatin, 4 szem kockacukor.
Elkészítése:
Az aszalt szilvákat pálinkával elkevert (vagy aromás) vízbe áztatjuk. A túrót villával összetörjük, elkeverjük 0,5 deci tejszínnel, 3-4 kanál porcukorral, vaníliás cukorra... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
1 csirke, 1 alma, 2 narancs leve, 1 dl száraz fehérbor, 6 narancs, 5-10 dkg vaj, fél deci olaj, só, bors, petrezselyem, szegfűszeg.
Elkészítése:
A megtisztított csirke hasüregét sóval és apróra vágott petrezselyemmel beszórjuk, és beletesszük a kicsumázott, négybe vágott almát. Ahasüreget össze!űzzük, és felforrósított vaj és olaj kever... |
|
|
|
|
|
|
|
HOZZÁVALÓK:
2 evőkanál szőlő (fehér)
2 evőkanál konyak
1 citrom
4 evőkanál méz
2 dl cukormentes szőlőlé
2 fürt muskotályos szőlő
1 alma
1 vilmoskörte
16 diógerezd
ELKÉSZÍTÉS
Előző nap annyi, konyakkal elkevert vízbe áztatjuk a mazsolát, amennyi ellepi. Másnap a citrom héjának felét lereszeljük,... |
|
|
|
|
|